Czóbel Béla Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Czóbel Béla Múzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésSzentendre
 Magyarország
Cím2000 Szentendre, Templom tér 1.
Alapítva1975.
Megnyílt1975.
TulajdonosFerenczy Múzeum
Építési adatok
Építés éve19. század.
Elhelyezkedése
Czóbel Béla Múzeum (Szentendre belvárosa)
Czóbel Béla Múzeum
Czóbel Béla Múzeum
Pozíció Szentendre belvárosa térképén
é. sz. 47° 40′ 06″, k. h. 19° 04′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 06″, k. h. 19° 04′ 30″
Térkép
A Czóbel Béla Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Czóbel Béla Múzeum témájú médiaállományokat.

Czóbel Béla Múzeum (Szentendre, Templom tér 1. sz., 1975 nyarán nyitották meg)

Az épület[szerkesztés]

A Ferenczy Múzeumi Centrum hoz tartozó Czóbel Béla Múzeumot kivételesen még a művész életében, 1975-ben megnyitották a Várdombon. A múzeumi épület eredetileg iskolának épült a 19. században. Az előcsarnokban Czóbel Béla portrészobrát helyezték el, a szobor Varga Imre alkotása 1975-ből.

A gyűjtemény[szerkesztés]

Czóbel Béla (1883-1976) festőművész az 1940-es évek-től télen Párizsban, nyáron Szentendrén alkotott feleségével, Modok Máriával. A posztimpresszionista festők csoportjába tartozott.

A modern magyar festészet klasszikusa, Czóbel Béla életművét új szempontok mentén 2016 februárjában, a korábbinál lényegesen több alkotás kiállításával mutatja be a felújított Czóbel Múzeum állandó tárlata.

Több, a raktár mélyéről előkerült, eddig az állandó kiállításon nem szerepelt alkotás is látható 2016 február 5-től az Újragondolt Czóbel című kiállításon Szentendrén, ahol a látogatók szó szerint is betekinthetnek egyes múzeumi főművek háta mögé. Néhány nemrég feltárt kép ugyanis eddig egy-egy másik munka hátoldalán átfestve, eltakarva, elrejtve szunnyadt. E „kétoldalas” művek immár mindkét oldalukról megtekinthetőek.

A Barki Gergely kurátori koncepciója alapján megvalósult kiállítás a festő pályaszakaszait az életmű kronológiáját követve, helyszínek szekcióira bontva mutatja be a nagybányai indulásától a párizsi fauve korszakon, a Nyolcakhoz való csatlakozásának idején, majd a hollandiai éveken és a német expresszionisták körében töltött berlini perióduson át Párizsba való visszaköltözéséig, s végül az életmű zenitjét jelentő Párizs és Szentendre között ingázó hosszú időszakáig.

A tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum több száz darabos Czóbel-gyűjteményére épül, de mások mellett a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is kölcsönöz művet a kiállításra. A Czóbel művészetét feldolgozó riport- és dokumentumfilmek mellett interaktív információs pult is segíti az életmű teljesebb megismerését. Ugyanezt a célt szolgálják a múzeum újabb kiadványai is, melyek az ugyancsak megújult shopban érhetők el.

A tervek szerint az állandó kiállítás egy része időről időre megújul majd: a bekerülő minitárlatokban az eddigiektől eltérően nagyobb hangsúlyt kapnak Czóbel grafikái, amelyeknek tudományos feldolgozására a Ferenczy Múzeumi Centrum 2016-ban önálló programot indít.

Egy fontos művész

Czóbel Béla (1883–1976) a modern magyar képzőművészet meghatározó, nemzetközi rangú egyénisége, aki szinte pályája kezdetétől, kortársai által is elismert módon alakította a magyar festészet fejlődését és hagyta ott névjegyét az európai modernizmus több centrumában is. Már huszonhárom éves korában kiállított Párizsban, a Függetlenek Szalonjában, alapító tagja volt a magyarországi Nyolcak csoportjának, de később részt vett a berlini Brücke csoport munkájában is. Jelentős egyéni tárlatokat rendeztek a műveiből Párizsban, Berlinben és New Yorkban. 1940-ben Szentendrén telepedett le. A legnagyobb hazai közgyűjtemények mellett a világ több nagy múzeumában megtalálhatóak munkái.

Egy különleges múzeum

Czóbel volt az első festőművész, akinek már életében múzeumot szenteltek Magyarországon. A szentendrei Templomdombon álló épület 1975-ös megnyitása óta eltelt több mint negyven évben sokan − köztük lánya, Lisa Czóbel is − hozzájárultak a gyűjtemény gyarapodásához, ám az állandó kiállítás évtizedek óta szinte alig változott. A tárlat most teljes egészében megújult. A múzeum anyagából válogatott művek mellett hazai és külföldi gyűjteményekből származó alkotások is bekerültek a kiállításba – ez utóbbiakat hosszú távú letétbe vette a múzeum. Kívül-belül megújult maga az épület is: a statikai megerősítés, a tetőszerkezet rekonstrukciója és a homlokzat felújítása mellett a belső térben új falak is épültek. Korszerű világítási és biztonsági rendszert alakítottak ki a múzeumban, amelynek a belső kertje is megújult.

Források[szerkesztés]

  • Magyarország múzeumai. Budapest : Vince Kiadó, 1998. Czóbel Béla Múzeum l. 187-188. o. ISBN 963906999X
  • Czellár Katalin – Somorjai Ferenc: Magyarország. Budapest : Panoráma, 1996. Czóbel Béla Múzeum l.670. o. ISBN 9632437616

További információk[szerkesztés]